Fertilitet hos kvinnan
En kvinnas fertilitet påverkas av många faktorer och möjligheten att bli gravid kan variera mycket mellan individer. Om du har svårt att bli gravid kan det bero på flera olika orsaker, men det finns också flera saker du kan göra för att öka dina chanser. I denna artikel går vi igenom vad fertilitet innebär, när en kvinna är som mest fertil och vilka faktorer som kan påverka fertiliteten. Vi går även igenom vad du kan göra för att påverka din fertilitet positivt.
Vad är fertilitet?
Fertilitet betyder förmågan att fortplanta sig. Hos kvinnan kan fertiliteten påverkas av faktorer som ålder, livsstil, ägglossning, sjukdomar och vikt. Alla kvinnors fertilitet sjunker med stigande ålder. Om du av någon anledning misstänker att du har försämrad fertilitet kan du genomgå en fertilitetsutredning på en fertilitetsklinik. Genom utredningen kan du få reda på om fertiliteten är nedsatt och i så fall varför. Ibland kan det vara svårt att bli gravid utan att känna till den bakomliggande orsaken.
När är man som mest fertil?
Kvinnan är som mest fertil mellan 21 och 23-årsålder och fertiliteten sjunker snabbare än mannens. När kvinnan är 25 år börjar fertiliteten långsamt minska för att avta drastiskt runt 35 år. Fertilitet är dock individuellt och en del kvinnor kan bli gravida vid högre ålder, medan andra kan ha svårt att bli gravida i ung ålder. En stor orsak till att fertiliteten sjunker är att äggens kvalitet försämras och att antalet ägg minskar med stigande ålder.
Faktorer som kan försämra fertiliteten
Förutom ålder finns det flera faktorer som kan påverka fertiliteten negativt, bland annat:
- Utebliven ägglossning, till exempel vid PCOS
- Endometrios
- Skadade äggledare från tidigare infektioner, som klamydia eller gonorré
- Läkemedel som påverkar menscykeln
- Polyper och muskelknutor i livmodern eller på livmoderhalsen
- För hög eller för låg vikt
- Medfödda tillstånd
När i månaden är man som mest fertil?
En kvinna är som mest fertil vid ägglossning, vilket vanligtvis sker runt 14 dagar efter mensens första dag. Du kan kontrollera om du har ägglossning med hjälp av teststickor som finns att köpa på apotek. Kroppstemperaturen kan också indikera ägglossning, eftersom temperaturen stiger något under perioden.
Hur kan man öka fertiliteten?
Vissa aspekter av fertiliteten är svåra att påverka, till exempel medfödda tillstånd, men generellt sett finns det flera sätt att öka fertiliteten:
- Hälsosam livsstil: Ät en varierad och hälsosam kost samt håll dig aktiv genom träning och rörelse. Håll en normal vikt, eftersom både övervikt och undervikt kan påverka fertiliteten.
- Undvik skadliga substanser: Undvik alkohol, tobak och andra droger. Dessa kan påverka fertiliteten negativt.
Sök fertilitetsvård
Om du har försökt att bli gravid i över ett år men inte har lyckats kan du genomgå en fertilitetsutredning för att ta reda på orsaken och om fertiliteten är påverkad. Efter utredningen kan läkaren hjälpa dig att bedöma hur ni bör gå vidare. Utredningen kan ta några månader och omfattar flera prov och tester, bland annat blodprov och ultraljudsundersökning. Det är viktigt att undersöka både ägg och spermier, eftersom barnlöshet också kan bero på spermiekvaliteten.
Genom att förstå olika faktorer som påverkar fertiliteten och vidta åtgärder för att förbättra den, kan du öka dina möjligheter att bli gravid. För mer detaljerad information och personlig rådgivning, konsultera en specialist inom gynekologi eller fertilitet.