Äggfrysning

Möjligheten att frysa ner sina ägg för att öka chanserna att bli gravid senare i livet, är sedan en tid tillbaka tillgänglig för fertila kvinnor över 18 år. Metoden har funnits länge och var tidigare enbart till för kvinnor som genomgick en medicinsk behandling som hotade den framtida fertiliteten, eller som av genetiska skäl riskerade infertilitet tidigt i livet. Nu kan även kvinnor som inte är redo att skaffa barn inom den närmaste framtiden välja att frysa ner sina ägg. Orsakerna kan vara flera – en del strävar efter en stabil tillvaro innan de bildar familj, andra upplever att de inte har träffat rätt partner.

Att tänka på

En kvinnas chanser att bli gravid på naturlig väg minskar med åldern eftersom äggens kvalitet försämras och antalet ägg minskar med stigande ålder. Ju tidigare en äggfrysning genomförs, desto större är chansen att en framtida graviditet lyckas.

Äggfrysning kan ta bort en del av den press som omger viktiga val i livet – till exempel utbildning, karriär eller att hitta rätt partner. Den kan vara en möjlighet för dig som önskar barn senare i livet.

Att frysa in sina ägg tidigt i livet påverkar inte chansen att bli gravid på naturlig väg senare. Kvinnans ålder påverkar alltså fertiliteten, men själva äggfrysningen gör inte det.

Äggfrysning steg för steg

Innan en äggfrysning görs en utredning i form av ett antal blodprover som tas för att mäta kvinnans fertilitetshormonnivåer. Dessa ger en indikation om äggreserven, och om äggfrysning är lämpligt.

Vid själva behandlingen tar kvinnan dagliga hormoninjektioner under ungefär två veckor för att stimulera äggblåsorna att växa. När blåsorna uppnått en viss storlek tas en så kallad äggmognadsspruta, därefter plockas äggen ut. Äggen som plockas ut fryses snabbt ner och förvaras sedan i en behållare med mycket låg temperatur. Processen kan behöva upprepas en eller två gånger för att samla in ett större antal ägg. Om kvinnan är yngre än 35 år kan 20 ägg behövas tas ut och frysas ner för att optimera chansen för en framtida graviditet. Är kvinnan äldre behövs det fler ägg.

När kvinnan önskar bli gravid tinas ett utvalt antal frysta ägg, och befruktningsprocessen kan börja. Äggen kan bli befruktade av spermier från kvinnans partner eller från en donator. När äggen har varit frysta behöver man ”hjälpa” spermierna att befrukta äggen genom microinjektion, ICSI. Det innebär att spermien förs in i ägget med hjälp av en tunn glasnål.

De befruktade äggen växer sedan i laboratoriemiljö i upp till fem dagar. Ett embryo (i undantagsfall två) väljs ut för att föras in i livmodern. Ungefär 14 dagar efter införingen av embryot görs ett graviditetstest.