Ta del av berättelser om donationer

Frågorna om ägg- och spermiedonationer, som donator eller ofrivilligt barnlös är ofta många. Det kan också vara svårt att veta var du ska söka efter korrekt och trovärdig information. Vad är det som gäller och vad bör du tänka på när du söker alternativa sätt att bilda familj eller överväger att donera ägg eller spermier för att hjälpa andra?

För att avliva myter och minska vilseledande information om donation har fertilitetskollen.com i samarbete med Livio tagit fram filmer där donatorer och mottagare, berättar om sina funderingar och upplevelser. I filmerna svarar även specialistläkare på de vanligaste frågorna du kan tänkas ha. Förhoppningen är att filmerna ska öka kunskapen och tryggheten om du eller någon du känner överväger donation som ett alternativ.

Se hennes berättelse

Adrienne – mottagare spermier

Adrienne, 38 år, och hennes fru är mottagare av donerade spermier. De har i dag två barn tillsammans. Adrienne kände sig trygg och fick tydlig information genom hela processen.

I filmen möter du även specialistläkaren Anna Karin Lind som svarar på frågor som hur man vet att det är rätt beslut att ta emot donerade spermier, vad som krävs för att bli mottagare, om man själv kan välja sin donator och vilka funderingar ett eventuellt framtida barn kan ha.

Se hans berättelse

Suleyman – spermiedonator

Suleyman är 42 år och spermiedonator. För honom kändes det viktigt att bli donator på grund av alla barnlösa par och ensamstående som har en stark längtan efter att bilda familj.

I filmen möter du även specialistläkaren Göran Westlander som svarar på frågor som vad som krävs för att bli spermiedonator, hur gammal du kan vara som donator, vilka undersökningar du behöver göra, om du kan ångra en donation och hur många barn som en donator kan ge upphov till.

Se hennes berättelse

Johanna – äggdonator

Johanna är 34 år och äggdonator, och en stolt sådan. När hon och hennes man beslutade sig för att inte skaffa fler egna barn, besämde sig Johanna för att bli äggdonator efter att ha sökt efter information och skapa sig en förståelse för processen. I filmen möter du även specialistläkaren Camilla Stenfelt som svarar på frågor som vad som krävs för att bli donator, om en donator får veta att ett barn blir till och hur man vet att mottagaren är en bra person.

Se hennes berättelse

Ulrika – mottagare ägg

Ulrika är 47 år och är mottagare av både donerade ägg och spermier, så kallad dubbeldonation, till följd av att hon inte träffade en person hon ville bilda familj med. För 14 månader sedan föddes dottern Iris. I filmen möter du även specialistläkaren Malin Sundler som svarar på frågor som hur det går till när man tar emot ägg, vilka biverkningar man kan få, hur stor chansen är att få barn och hur anknytningen till ett eventuellt framtida barn blir.