Fertilitet hos män

Det är inte enbart kvinnans fertilitet som är avgörande vid försök att bli föräldrar; mannens fertilitet spelar en lika viktig roll för en graviditet. Det finns olika orsaker till att en mans fertilitet kan vara nedsatt och det finns också åtgärder som kan förbättra fertiliteten.

Mäns fertilitet och ålder

Män påverkas inte lika mycket och lika tidigt som kvinnor när det gäller ålderns inverkan på fertiliteten. Ålder är dock en betydande aspekt även när det gäller mäns fertilitet eftersom spermiekvaliteten försämras med en ökande ålder, försämringen sker dock först vid runt 40–50- årsåldern. Eftersom fertilitet är individuellt är det svårt att säga exakt hur länge män är fertila. Det skiljer sig från person till person. Mannens spermier nybildas under hela livet. Män börjar producera spermier i puberteten, denna produktion fortsätter sedan kontinuerligt. Det tar ungefär tre månader för en omogen könscell att bli en mogen spermie.

Nedsatt fertilitet hos män

Det finns flera orsaker till att män kan ha svårt att få barn. Det kan bero på att det finns för få spermier, att spermierna är långsamma eller har svårt att ta sig till eller in i ägget. Blockeringar i sädesledaren, testikeln eller bitestikeln kan vara andra orsaker. Problem med utlösning eller oförmåga att få eller upprätthålla erektion kan göra att spermierna inte når till ägget.

Öka sin fertilitet som man

Det finns olika saker en man både kan göra och undvika, för att öka chanserna att få till en graviditet.

Kosten kan påverka fertiliteten, både hos män och kvinnor. Att äta en varierad kost med mycket näring som fisk, ägg, kött, skaldjur, baljväxter, nötter och frön samt mycket frukt och grönsaker, är bra för fertiliteten. Att som man konsumera alkohol när man försöker få till en graviditet kan påverka spermievolymen och sädescellernas antal. Även tobakskonsumtion försvårar en graviditet på så sätt att nikotin kan ge erektionsproblem samt färre och skadade spermier.

Att träna och hålla sig aktiv är bra för mannens fertilitet eftersom träning kan förbättra spermiekvaliteten. Det är dessutom bra att hålla en normal, hälsosam vikt. Övervikt däremot riskerar att försämra spermiekvaliteten och därmed även fertiliteten. Det är bra att se till att spermierna inte utsätts för en för hög temperatur.

Könssjukdomar är en annan faktor som också kan påverka förmågan att skaffa barn hos mannen.

Fertilitetsutredning av manlig fertilitet

Om ett par har svårt att få barn genomgår båda parterna en fertilitetsutredning. Beroende på orsaken till infertiliteten beslutar läkaren därefter om den lämpligaste behandlingen. Ibland kan läkemedel vara tillräckligt, medan IVF eller insemination kan vara nödvändigt i andra fall.