Spermiedonation
Genom att bli spermiedonator kan du hjälpa personer som har svårt att få barn på egen hand. Du måste först bli godkänd utifrån ett antal olika kriterier. Här går vi igenom hur en spermiedonation går till och vilka som kan donera spermier.
Godkänd spermiedonator
För att få bli spermiedonator måste du först godkännas utifrån ett antal olika kriterier. Du får bland annat inte ha någon allvarlig eller smittsam sjukdom, som HIV, hepatit eller syfilis. Du ska inte heller ha några allvarliga ärftliga sjukdomar i din släkt. Du ska vara psykiskt frisk och inte ha något slags missbruk. Det är också ett krav att du har normalfungerande spermier. För att kvalitetssäkra detta tas ett prov på dina spermier. Vanligtvis får du även berätta om dig själv och varför du vill donera spermier. Ibland får du även lämna ett foto på dig själv.
Hur går spermadonation till?
Innan du får lämna spermier måste du bli godkänd som donator. Spermiedonationen sker på en klinik, antingen privat eller inom den offentliga vården. När du har lämnat in ditt prov fryses spermierna in i väntan på att användas.
Är spermiedonation anonymt?
När du donerar spermier är du oftast anonym för föräldrarna. Par väljer alltså inte själva donator, utan denne väljs av kliniken som sköter spermiedonationen. Oftast sker en matchning med mottagare som liknar dig till utseendet. Det är däremot viktigt att veta att barn som blir till via spermiedonation, i vuxen ålder har rätt att ta reda på vem som har donerat och även rätt att kontakta sin donator.
Får man donera spermier till någon man känner?
Du får donera spermier till någon du känner. Du måste dock fortfarande gå igenom samma tester som vid en anonym spermiedonation och bli godkänd som spermiedonator.
Får man betalt för att donera spermier
I Sverige görs spermiedonation altruistiskt, du ska alltså inte donera för egen vinning utan för att du vill hjälpa andra. Du får dock en mindre ersättning som är tänkt att täcka till exempel utebliven inkomst eller resa vid donationstillfället.
Var donerar man spermier?
Du kan antingen donera spermier till en privat klinik eller till något av universitetssjukhusen.
Kan man välja spermiedonator?
Du får inte själv välja spermiedonator, utan det görs av läkarna på kliniken. Däremot brukar klinikerna ta hänsyn till sådant som hår-, ögonfärg och etniskt ursprung vid urvalet. (Dock får inte valet av könsceller göras utöver de kriterier som krävs för att barnet ska vara likt de övriga familjemedlemmarna).
Finns det några risker med att donera spermier?
Det finns inga medicinska risker med att donera spermier och det påverkar inte donatorns fertilitet. Däremot ska du vara medveten om att ett barn som har blivit till genom dina spermier har rätt att kontakta dig i framtiden. Det är därför viktigt att noga tänka igenom beslutet att donera spermier. Däremot har du som spermiedonator inga juridiska skyldigheter gentemot barnet.