Insemination – hur går det till?
Insemination innebär att spermier får manuell hjälp att nå livmodern, vilket minskar den sträcka som spermierna behöver simma. Insemination kan vara ett bra alternativ om det finns få eller långsamma spermier, något som kan upptäckas genom en fertilitetsutredning. Insemination är också ett lämpligt alternativ när en kvinna har genomgått en livmoderhalsoperation eller önskar bli gravid med hjälp av en spermiedonation.
Hur går en inseminering till?
Vid insemination på en fertilitetsklinik använder läkaren en tunn kateter för att föra in spermierna i livmodern. I vissa fall kan en behandling i form av ägglossningsstimulering också behövas. Insemination kan göras med antingen partnerns sperma eller sperma från en donator. Om en insemination utförs hemma, för man själv in spermierna med hjälp av en slang eller en plastspruta. Införandet är vanligtvis smärtfritt. Vid hemmainsemination med donatorsperma är det viktigt att klargöra de juridiska aspekterna av föräldraskapet innan proceduren.
När kan en insemination göras?
En insemination ska göras under eller precis innan ägglossningen. Ägglossningen kan kontrolleras med LH-ägglossningsstickor. Det innebär att du kan planera för en insemination vid rätt tidpunkt. Vid insemination på en klinik är det viktigt att vara tillgänglig under den aktuella perioden, eftersom det kan vara svårt att exakt förutse när ägglossningen inträffar.
Var kan man göra en inseminering i Sverige?
I Sverige finns både offentligt finansierade och privata kliniker som utför insemination. Innan du kan ställa dig i kö för insemination brukar du genomgå en fertilitetsutredning för att fastställa om insemination är den bästa metoden, eller om en annan behandling är mer lämplig för dig. Detta varierar från person till person.
Vad är det för skillnad på insemination och IVF?
IVF står för in vitro-fertilisering. Under IVF-behandlingen får kvinnan en hormonbehandling som stimulerar äggstockarna att producera flera ägg. När äggen är mogna plockas dessa ut och befruktas med spermier utanför kroppen, för att sedan återföras in i livmodern i form av ett befruktat ägg, det vill säga ett embryo. IVF är alltså en medicinsk behandling som görs på en IVF-klinik och dess laboratorium. Vid insemination får spermierna hjälp in i livmodern och ägget befruktas inne i kroppen. På så vis skiljer sig detta förfarande från IVF.
Kan man välja kön vid insemination?
I Sverige är det inte möjligt att välja kön vid insemination eller IVF.
Kan man få insemination gratis?
Du kan erbjudas regionfinansierad inseminationsbehandling förutsatt att du uppfyller kraven som ställs, samt att du – eller du och din partner – har genomgått en fertilitetsutredning och att en inseminationsbehandling bedöms som lämplig.