Ta del av andra kvinnors berättelser

Många kvinnor känner eller har någon gång känt stress inför att skaffa barn. Ökad kunskap om fertilitet och vilka alternativ som finns kan hjälpa. Även att våga prata om tankar och upplevelser kan minska stressen. Här kan du ta del av andra kvinnors berättelser om att skaffa barn. Ingens situation är den andra lik.

Barnlängtan – att längta utan att gå sönder

För att möjliggöra detta initiativ, som syftar till att öka kunskap om fertilitet och visa att alla livssituationer ser olika ut, sökte Fertilitetskollen efter kvinnor som ville dela sina tankar, upplevelser och erfarenheter om att skaffa barn. Sex av dessa 300 modiga kvinnor som hörde av sig träffades under ett dygn för att dela sin berättelse och ta del av andras. Med fanns även en gynekolog och en psykolog, specialiserad på fertilitet. Förhoppningen är att denna film som sammanfattar samtal och reflektioner ska stödja alla kvinnor som känner, eller någon har gång känt, stress inför att skaffa barn.

Se hennes berättelse

Om Annas fertilitetsresa

Anna är idag 40 år och började längta efter barn i 30-årsåldern. När hon och hennes man började försöka skaffa barn, var hon inte alls stressad. Stressen kom när tiden gick och hon inte blev gravid. Det var dessutom full fart på jobbet. Skulle hennes kropp klara av att bära på ett barn i det tillståndet? Situationen försvårades av att Anna fick diagnosen endometrios. De läste på och fortsatte försöka på egen hand, men till slut bestämde de sig för att ta hjälp.

Se hennes berättelse

Om Mikaelas fertilitetsresa

Mikaela är 23 år och nyförlovad, både hon och hennes pojkvän älskar barn. De pratar om att skaffa barn tillsammans, 7 döttrar för att vara specifika. De vet bara inte när de kommer att känna sig redo. Mikaela funderar också på om de ens kan få barn. I sitt yrke som sjuksköterska har hon träffat många kvinnor som har kämpat länge för att få barn. Det kan ge henne själv en känsla av stress. Men hur vet man när man är redo för att skaffa barn?

Se hennes berättelse

Om Tanyas fertilitetsresa

Tanya är 37 år och kallar sig för barnlängtare. Hon beskriver sin resa som lång, närmare bestämt tio år lång. Under åren har hon gjort flera fertilitetsutredningar och prövat flera olika metoder för att bli gravid. Tanya delar in sin resa i fyra olika kapitel. Efter att ha levt i samkönade relationer fram tills i dag, lever hon i dag med Robin. Hon upplever att ett barn i hennes famn är långt bort, samtidigt som hon hoppas på att det bara kan vara runt hörnet.

Se hennes berättelse

Om Sandras fertilitetsresa

Sandra är 43 år och arbetar som rekryterare. Hon träffade sin man när hon var 23. När de började försöka skaffa barn kände hon från början ingen stress, hon trodde inte att det skulle vara något problem att bli gravid. Det gick ju så bra för alla andra par runtomkring. Efter ett tag insåg hon att det inte gick av sig själv, och de började söka information om vilken hjälp som fanns att få. Om de vetat vad de vet i dag, hade de börjat försöka tidigare.

Se hennes berättelse

Om Annikas fertilitetsresa

Annika är 33 år och har ännu inte träffat den rätta. I sin längtan efter barn står hon sedan ett år tillbaka i kö för att bli ensamstående förälder. Hon vill inte missa chansen att försöka bli mamma. Som barnmorska kan hon det mesta som finns att veta om fertilitet och vet därför också att kvinnans fertilitet minskar med åldern. Även om hon har stöd av familj och vänner, reflekterar hon nu mycket kring hur hon kommer att klara av att bli förälder på egen hand.

Se hennes berättelse

Om Claras fertilitetsresa

Clara är 30 år och har varit barnkär så länge hon kan minnas. Hon tänker mycket på när det är dags att skaffa barn och hur man vet det, oavsett om du lever i en relation eller inte? Längtan efter barn ökar i takt med att vännerna har börjat få barn. Claras önskan är även att hennes föräldrar, som är äldre, ska få uppleva barnbarn. Hon funderar nu på att frysa sina ägg för att minska stressen och ha ett alternativ för framtiden. Men hon tar inget för givet.