Äggdonation
Att bli äggdonator är en möjlighet att hjälpa andra personer som inte kan få barn. I Sverige finns det specifika krav för att bli äggdonator och du måste bli godkänd innan donationen kan genomföras. Processen innebär att en läkare plockar ut äggen efter en äggstimulerande hormonbehandling. Här går vi igenom hur det går till och vad du bör tänka på.
Äggdonation – vilka får donera?
Kraven för att bli donator kan skilja sig åt beroende på kliniken eller sjukhuset som du donerar till. Generellt ska du vara frisk från allvarliga eller smittsamma sjukdomar och inte ha några allvarliga ärftliga sjukdomar i släkten. Du bör även vara psykiskt frisk, vilket säkerställs genom en utredning, och du får inte ha ett missbruk. Det brukar även finnas krav på att personen ska ligga inom ett visst BMI-spann för att få donera ägg. Ålderskraven för att bli äggdonator kan variera något beroende på var donationen utförs.
En donator ska även ha en fungerande ägglossning. Innan donationen genomförs därför en medicinsk undersökning av en läkare som säkerställer att äggstockarna fungerar som de ska. Det tas även blodprov och tester för infektionssjukdomar som syfilis, hepatit och HIV. Vanligtvis får du berätta lite om dig själv och anledningen till att du vill donera ägg.
Hur fungerar äggdonation i Sverige?
För att få donera ägg i Sverige kan du antingen kontakta ett av de offentliga sjukhus som har specifika avdelningar för donation, eller en privat klinik som tar emot och administrerar äggdonation. När du har blivit godkänd som donator påbörjas själva äggdonationsprocessen. Innan äggen kan plockas ut får donatorn en hormonbehandling som stimulerar äggens mognad, vilket gör det möjligt att plocka ut flera ägg samtidigt. Vid själva uttaget ges avslappnande medel och lokalbedövning. Med hjälp av en ultraljudsstav som förs in i slidan kan läkaren se äggblåsorna och använda en nål för att plocka ut äggen. Proceduren tar ungefär 20 minuter.
Vilka risker finns med att donera ägg?
Genomförandet av hormonbehandlingen kan medföra biverkningar såsom ont i huvudet, svullen mage, illamående och humörförändringar. Det finns risk för överstimulering, vilket kan leda till att för många äggblåsor bildas. Vid dessa tillfällen kan behandlingen behöva pausas eller avbrytas helt. Detta är dock mycket ovanligt. Allvarlig överstimulering kan även orsaka vätskeansamling i magen, vilket kan leda till andningssvårigheter och kräva sjukhusvård i några dagar. Vanligtvis återgår tillståndet till det normala inom en till två veckor.
Äggdonation och anonymitet
Det vanligaste är att äggdonatorn är anonym för föräldrarna och tvärtom. Enligt svensk lag har barnet rätt att ta reda på vem som har donerat äggen. Informationen ges via kliniken där donationen genomfördes. Barnet kan vid myndig ålder kontakta donatorn, däremot har donatorn inga juridiska skyldigheter gentemot barn som har blivit till med hjälp av hennes ägg. Du kan välja att donera till någon du känner. I dessa fall gäller samma utredning för att godkännas som donator.
Hur många barn kan bli till med hjälp av donation?
Enligt svensk lag får en äggdonator eller spermiedonator donera till högst sex familjer i Sverige. Donatorer av embryon – det vill säga befruktade ägg – som gör en så kallad dubbeldonation, får däremot enbart donera till en familj utöver den egna.
Får man donera ägg till ett syskon eller någon man känner?
Du får donera ägg till någon du känner eller till ett syskon. Då gäller samma regler som om du donerar till någon du inte känner och du måste fortfarande utredas och godkännas som donator.
Kan man bli gravid och få barn själv?
Ensamstående kvinnor i Sverige kan idag skaffa barn själva genom insemination inom vården.
Kan man välja äggdonator?
Du kan välja att ha en så kallad öppen donation om du donerar ägg till, eller tar emot ägg från, någon du känner. I Sverige görs vanligtvis anonyma donationer då kliniken väljer ut en donator utifrån aspekter som gör matchningen så bra som möjligt, till exempel sett till mottagarens utseende.
Kan man donera ägg flera gånger?
Du får donera flera gånger men till högst sex familjer.
Får man betalt för äggdonation?
Äggdonation ska enligt svensk lag ske altruistiskt, vilket innebär att en donator ska ge av fri vilja, i syfte att hjälpa någon annan och utan ekonomisk vinning. Den ekonomiska ersättning som ges är därför avsedd att kompensera för restid och eventuell förlorad inkomst vid besök på och resor till kliniken. Ersättningen varierar mellan olika regioner.
GRN-SE-MM-24-09-Äggdonation-text-fertkollen-23651:1